Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Kup sok z kiszonej kapusty.

Artykuły fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i ogórków dołączają też nowe, przedtem mniej popularne owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych zaletach fermentowanego jedzenia nie sposób nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, maślanka albo rozmaitego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Zwłaszcza te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału substancje potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Sok z kiszonych buraków i kapusty – jakie składniki w nich znajdziemy?

Sok z kiszonej kapusty to napój zawierający mnóstwo substancji mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Najistotniejszym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z kapusty, buraków czy inny kiszonek to też kopalnia witamin. Warta uwagi jest zwłaszcza duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy również pić z uwagi na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i P oraz wysokie nasycenie solami mineralnymi.

Z jakiego powodu należy pić sok z kiszonych buraków?

Sok z kiszonych buraków, ogórków czy kapusty, z uwagi na zawartość bakterii fermentacji mlekowej korzystnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Co więcej liczne witaminy usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają poradzić sobie z przemęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki powinny oprócz tego sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Wzmacniają one również apetyt i stanowią tarcze ochronną podczas terapii antybiotykami i pobudzają apetyt.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]