Uniwersalne dania polskiej kuchni – barszcz czerwony

Zobacz, gdzie kupić czerwony barszcz na zakwasie.

Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to zupa typowo na święta, którą podajemy przeważnie w trakcie Wigilii bądź hucznych rodzinnych zabaw okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań nadal trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach zarówno pod postacią zupy, jak i jako uzupełnienie do innych dań.

Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem i do ziemniaków

Wydaje się, że barszcz czerwony to prosty do przyrządzenia wywar z buraków, który ogólnie nie jest dość sycącą potrawą. Tymczasem właśnie jego kwaśny, a jednocześnie nieznacznie słodki aromat sprawia, iż perfekcyjnie stapia się on z innymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest sporo – niektórzy wrzucają weń pierogi z kapustą, grzybami lub mięsem, pozostali przedkładają jajo, ziemniaki oraz kawałki kiełbasy. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, ale też smakowita przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie podkreśli smak chrupkiego pasztecika z grzybami czy drożdżówki z mięsnym farszem.

Wypada podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli nie został zabielony śmietaną, nie jest zupą zbyt kaloryczną. Danie to uważane jest za zdrowe, bo dostarcza organizmowi witaminę C i witaminy z grupy B, kwas foliowy, mangan, jak również mnóstwo żelaza, toteż poleca się je osobom chorującym na anemię. Jednak ze względu na to, że fundamentem tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym na co dzień je się ją z dodatkami mających w składzie spore ilości węglowodanów, muszą na nią uważać osoby, u których wykryto cukrzycę.

Barszcz czerwony jest najsmaczniejszy z dodatkiem zakwasu z buraków kwaszonych!

Nie istnieje jedna receptura na barszcz z buraków – każdy w kuchni wykorzystuje własne ulubione dodatki i inaczej doprawia tę zupę. Jedni dosypują do niego odrobinę cukru, żeby podkreślić naturalny słodki smak buraka, pozostali uwielbiają pikantny barszcz, dobrze pieprzny. Jedno natomiast jest pewne – barszcz czerwony jest najlepszy, gdy przyrządza się go na zakwasie. Zupa na bazie zakwasu z kwaszonych buraków ma silniejszy, kwaskowaty smak oraz wyróżnia się bardziej wyrazistym czerwonym kolorem, a na dodatek ma więcej zdrowych składników odżywczych. Taki zakwas z kwaszonych buraków można rzecz jasna przygotowywać samodzielnie, ale proces fermentacji trwa w okolicach 7 dni. Jeśli jednak znienacka nabierzesz ochoty na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – po prostu kup gotowy zakwas na barszcz czerwony w butelce w markecie bądź online.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]