Wyjątkowy smak kapusty kiszonej jest bez wątpienia cząstką polskiej kultury kulinarnej. Jest ona składnikiem szeregu dań i każdy Polak dość często kładzie ją na stole. I bardzo dobrze, ponieważ kwaszona kapusta to bardzo zdrowe pożywienie.
Kwaszona kapusta – źródło niezbędnych witamin czy minerałów
Kapusta kiszona, albo kwaszona, bowiem te przymiotniki stosuje się wymiennie, to jeden z tych produktów żywnościowych, które powstało na skutek poszukiwania przez człowieka sposobu na wielomiesięczne składowanie pożywienia. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu. Niegdyś spożywanie kwaszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi niezbędnych witamin i minerałów, których zdobycie podczas zimy było zdecydowanie trudniejsze aniżeli dzisiaj. A należy podkreślić, iż kapusta kiszona ma sporo substancji niezbędnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz posiadającej dodatkowo właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się także inne ważne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (przykładowo B3, B6, B9). Dodatkowo, kapusta kiszona to źródło m.in. probiotyków, żelaza i fosforu. Równocześnie to żywność nie posiadająca wielu kalorii, w związku z tym rekomenduje się jej konsumpcję osobom na diecie.
W jakich daniach wykorzystuje się kiszoną kapustę?
Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się jako bazowy element potraw, jak i jako przystawka do nich. Na surowo z reguły je się ją w formie surówki z posiekaną cebulą lub tartą marchwią, która pasuje do potraw z kartofli i ryb, a sporadycznie na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także składnik, który wyśmienicie komponuje się z borowikami i mięsem, więc wykorzystuje się ją w farszu do pierogów, łazanek czy pasztecików. Naturalnie, bez kapusty kiszonej nie byłoby najlepszych polskich dań jak bigos, kapuśniak czy góralska kwaśnica.
Właściwie każda rodzina ma swój sposób na kwaszoną kapustę, jednakże dzisiaj z rzadka przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby magazynowania jedzenia na czas zimy. Kapustę kwaszoną w niewielkich i dużych opakowaniach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie, a także można zamówić ją online. Producenci mają w swojej ofercie też ekologiczną kapustę kwaszoną.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]