Dowiedz się, gdzie kupić ogórki kiszone.
Na kanapce, w zupie, w sałatce bądź w formie dodatku do drugiego dania – kwaszone ogórki w środkowoeuropejskiej kuchni spożywamy częściej niż chcielibyśmy przyznać. Nas to nie zdumiewa, bo kwaszone warzywa są zarówno zdrowe, jak i smaczne.
Jak przygotować kwaszone ogórki?
Kiszone ogórki to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich zrobienie jest niezwykle proste. Używa się do tego drewnianych beczułek albo pojemnych glinianych garnków, w których ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Potem stawia się je na minimum dwa tygodnie w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy niezbyt kwaśnych kiszonek mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po kilku dobach – ogórki tego typu określamy „małosolnymi”. W najpopularniejszej recepturze do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się czosnek i koper, aczkolwiek smak kwaszonych ogórków można podkręcić także różnymi przyprawami, m.in. gorczycą, cząstkami paprykibądź liśćmi czarnej porzeczki. Oczywiście nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także piwnicą bądź spiżarką, w której może gromadzić przetwory w dużych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że trzeba zrezygnować z kiszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy kupić je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w woreczkach foliowych czy w pojemnikach, które bez problemu zmieszczą się w lodówce.
Dlaczego warto spożywać ogórki kwaszone?
Od wieków powszechnie wiadomo, iż sfermentowane warzywa dobrze wpływają na nasz układ pokarmowy. I nie jest to nieprawdą, ponieważ wespół z kwaszonkami konsumujemy pomocne kultury bakterii, które pozytywnie oddziałują na florę przewodów pokarmowych i obniżają ich pH, wspomagając tym samym proces trawienia. Ale na tym nie koniec! Kwaszone ogórki nie mają wiele kalorii (to zaledwie 12 kcal na 100 g), a przy tym zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, E i C oraz sporo składników odżywczych ważnych dla prawidłowego działania organizmu, jak żelazo, wapń, magnez, potas i cynk. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? O ile lubimy kwaśne smaki, zalecamy nie wylewać go po zjedzeniu kiszonek. Lepiej go wypić bądź dodać do zupy ogórkowej, ponieważ w miarę kwaszenia składniki odżywcze przechodzą częściowo do zalewy. Należy jednak podkreślić, na kwaszonki powinny uważać osoby z nadciśnieniem – w kiszonkach może znajdować się bowiem pokaźna ilość soli.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]